Prima pagină > ORACLE > Rapoarte Oracle (1)

Rapoarte Oracle (1)


Invat sa fac rapoarte in Report Builder – Oracle Developer Suite . Din observatiile mele aici, spre deosebire de alte platforme si/sau alte limbaje nici o functionalitate nu se dubleaza. Mai exact daca exista un buton cu un anumit rol nu va mai exista alt buton sau optiune in meniu care sa aiba acelasi rol. Este un lucru bun pentru ergonomia interfetei dar pe mine ma si incurca.
Se pot crea rapoarte cu ajutorul wizardului sau pur si simplu manual. Am inceput cu wizardul care se aseamana cu orice alt wizard de rapoarte si nu a ridicat probleme pana in momentul in care am dorit sa il modific. Daca vrem sa modificam un raport, deci sa trecem la realizarea raportului mai mult sau mai putin manual trebuie sa intelegem bine conceptul de raport in Oracle si instrumentele puse la dispozitie.
Un raport Oracle are mai multe sectiuni. Detaliile raportului, campurile enumerate se vor afla in MAIN SECTION. Se vor putea adauga in aceasta sectiune cate blocuri de rapoarte dorim (sau asa cred acum 🙂 ). Important este sa ne creem structura de date necesara si pentru asta dupa definirea Queryului vom trece la modelarea datelor in Data Model astfel incat sa avem acele campuri dorite si acele campuri calculate pe care dorim sa le plasam in raport. Campurile definite in Data Model le vom aseza in pagina de raport cu facilitatea Paper Layout. Fiecare banda din raport va fi definita acum ca fiind un frame. Banda de detaliu a raportului, cea in care vor aparea campurile dorite va trebui sa fie un „repetead frame” si va trebui ca ea sa cuprinda fizic campurile. Un camp plasat in repeated frame este bine sa fie „transparent” pentru ca orice culoare de fond vom alege el sa nu aiba alt background. Asta se realizeaza din ultimele 3 butoane de pe bara din stanga: Culoare umplere, culoare linie, culoare text si nu are nici o legatura cu optiune de Format din meniu.
In concluzie:
Pas1: definim Query;
Pas2: modelam datele cuprinse in raport DataModel;
Pas3: stabilim benzile raportului si tipurile lor, frame sau repeated frame (cele care contin campurile si prin repetarea lor obtinem toate datele tabelei)

Categorii:ORACLE
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: